Nu bæres lyset frem, stolt på din krone

Nu bæres lyset frem, stolt på din krone.

Når man sidder i mørket, og nogen så bærer lyset ind, sådan som i kirken, med et luciaoptog: Så forandres alting!
Decembers mørke eftermiddage og aftner er op til flere gange blevet oplyst af luciaoptog i Vissenbjerg kirke.
Således også med vores spirekor, som en mørk december eftermiddag, for første gang gik i optog ind i kirken med levende lys, syngende de velkendte ord: ”Skyerne gråne, og løvet falde”.

Det er det samme rum – og alligevel et helt andet.
Rummet forandres af lyset – og vi forandres af lyset, og oplevelsen af at se disse børn som synger og bærer lys ind i vort gamle kirkerum.

Lyset forandrer alting.
Tænk bare på, den dyne af gråvejr og tågedis og tunge, tunge skyer  her i disse dage.
– og så en dag hvor solen skinner.
Vi bliver nogle helt andre.
Vores verden forandres i sollys.
Vi smiler til dem, vi ikke kender.
Vi ser op.
Vi retter ryggen.
Det vi ikke kunne se os ud af i går – pludselig virker det muligt.
Vi kan endda se, hvordan det skal gå til.
Vi løftes – af lyset!
Vi der bor i det mørke Nord, Vi kender det liv og den forskel som lyset giver
Lyset forandrer det hele.

Vi, her i vinterhalvårets mørke nord, forstår bedre end nogen, hvad der sker.
Når lyset skinner i vores grå eller helt sorte mørke, så ser vi op.  Og alt forandres.
Det er ligesom med sang. En enkelt tone – indtager hele rummet. Ligesom lyset gør.
Lys og musik – er for alle. Uanset alder, uanset hvordan vores verden hver især former sig, så mødes vi om lyset og musikken – på lige fod!
Her kan alle være med.

”Musik”, sagde en af nordens store forfattere, Göran Tunstrøm, ”musik er før ordene, er før overvejelserne, og giver en helt fundamental oplevelse af selve dette at være til:
”Musik er hængsler til sindets porte”.
Lys, musik, salmesang, med adventstidens tekster, fra både det gamle og det nye Testamente, er det bærende sådan en andagtsaften ind mod jul.
Hvor vi igen skal samles og glædes over dette fantastiske: at Guds lys kommer til verden.
 Lyset er Jesus Kristus. Der kommer til vores verden.
Jesus her hos os, lyset kommer til os. Og det har taget bolig hos os. Gennem sit Ord, legemliggjort ved Sønnens liv og gerninger, bliver hver eneste dag til: Guds dag!

Vi fejrer dette med julens fest, farver og duft af både gran, brunkager og de stearinlys som vi selv tænder, på arbejdet, der hjemme, alle vegne.
Vi fejrer at Guds ord kan skabe lys i mørket og gå gennem de smalleste sprækker og ”sindets frøskal”.
Vi har bundet en adventskrans, og tænder, søndag for søndag, lys for lys som optakt til det store lys´s komme til verden julenat.

I kirken har vi taget fat på det nye kirkeår med ham der er kommet for at vise og fortælle os at vi hører Gud til, og at ingenting kan skille os fra Guds kærlighed. Bedre kan vi vist ikke stå: Guds fremtid for os, er vort lyse håb for vore nærmeste og for den verden vi er sat i.

Karin Dahm Mortensen